5 forårsurter du kan høste i marts

De første forårsurter er virkelig de sødeste – de er balsam for sjælen. Blandt andre dejlige urter, der er i sæson lige nu, er disse 5 forårsurter dejligt alsidige.

Skriv gerne i kommentaren, hvilken af de 5 urter du ønsker at høre mere om i løbet af foråret.

Brændenælde

Brændenælden er en utrolig alsidig urt – både en stor medicinurt, der støtter bloddannelse og rensning af blodet. Det er en urt, der virker blodsukkerregulerende og dermed antidiabetisk. Brændenælden virker vanddrivende, støtter udrensning i nyrerne og er generelt styrkende for kroppen.

Men i det tidlige forår er mine TO yndlingsting at lave med den: frisk forårspesto – sammen med blæretang (kan være tørret), skvalderkål, brombærskud, grønkål, lidt god olie og nogle nødder.

OG

Forårsstuvning med brændenælder og skvalderkål.

Skvalderkål

Udover at bruge skvalderkålen som beskrevet ovenfor til pesto og forårsstuvning, skal du gøre dig selv den tjeneste at lave en skvalderkålsTE – skvalderkål har dejlige noter af mørke og lethed samt en tydelig smag af gulerod.

Blæretang

Jeg har skrevet en del om blæretang i februar, og du kan læse forskellige blogindlæg her:

Om blæretangs medicinske egenskaber

Høst af blæretang

Brombærskud

Gå ud og pluk dem lige nu! Når de er helt unge og sprøde, er de saftige, let astringerende og lidt nøddeagtige. De er lidt specielle – men mange er ret vilde med dem. Steg dem let på en pande i lidt olie og salt, og drys dem hen over dine retter.

Mange områder er ved at drukne i brombærplanter, så du kan bare gå amok med at samle skud. Skuddene bliver dog hurtigt meget astringerende og bitre. De er stadig gode i en te – men for specielle til de fleste i mad.

Poppelskud

En særlig forårskuriositet! Det er skuddene af balsam- og berlinerpoppel, som er velduftende og klæbrige.

Egenskaber ved de klæbrige bladskud: smertelindrende, antimikrobiel, antiinflammatorisk, febernedsættende, slimløsende og immunstimulerende.

Skuddene er særligt gode til at trække i olie, tinktur eller sirup. De har en meget særlig smag og duft – behagelig og kraftig.

Jeg bruger dem til at lave sæber, salver og til behandling af akutte infektioner i luftvejene – gerne sammen med rødgran.

OBS:

Skuddene af poppel er kraftig medicin, som kan irritere huden og slimhinderne i munden. Smag på et skud, men lad være med at tygge det ene efter det andet.

Er det i år, du skal fordybe dig i de vilde danske medicinplanter?

urterne kalder 2025

Så starter mit kursus “Urterne Kalder” den 2. april 2025.

I 12 uger og 6 moduler bevæger vi os ind i den danske natur via vilde medicinplanter og teknikker. Vi skal brygge infusioner, afkog, tinkturer, eddiker, olier, salver, bruge urterne behandlende og afbalancerende – og meget andet.

Læs den fulde beskrivelse ved at trykke på teksten her.

Jeg håber du nyder foråret! God fornøjelse!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Naturmedicin

OM MIG

Mit navn er Rosanna, jeg er uddannet Phytoterapeut (urteterapeut) fra urteskolen. 

Jeg er urteentusiast og langsomt har urterne inficeret store dele af mit liv. Det er det jeg formidler her på siden, på mine kurser og vandringer: kærligheden til urterne og deres fantastiske egenskaber som mad og medicin. Særligt er det de vilde danske medicin og spiseplanter jeg arbejder med.

Dit Vilde Køkken

14 ugers fordybelse i de vilde danske medicinplanter. 

Dette er for dig, der vil tættere på naturen og bringe den ind i dit køkken lære at lave mad med vilde planter, farver, fermenter, sylt, vildgær, kreere og skabe med urterne.

Dit Vilde Køkken er en invitation til 14 uger med urter, smag og sanselighed og et forrådskammer, du vil vende tilbage til hele livet.

Søg på bloggen:
Seneste blogindlæg:

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin