Nordisk Urtekundskab

Dit vilde køkken

14 ugers online kursus i danmarks
vilde spiseplanter.

Vi starter igen 15. august 2023

I 14 uger bevæger vi os ind i de vilde spiselige planters verden. Du bliver præsenteret for en lang række planter, der er alsidige og spændende i smagen og anderledes i konsistens, men også planter, der minder om nogle af vores traditionelle spiseplanter. Med de vidunderlige vilde spiseplanter skal vi udforske forskellige teknikker til at kreere vilde måltider med smag og kraft. For at nyde alt dette med ligesindede, bliver du inviteret ind i en Facebook gruppe, hvor du kan dele, stille spørgsmål og blive inspireret.

Nysgerrig? Så læs mere herunder
Natur og urter
Vi skal på stranden, i vandet, til skoven og ud i det åbne landskab. Vi skal stifte bekendtskab med planter som blæretang, strandkarse, strandarve, mælkebøtter, vejbred, havtorn, brombær, cikorie rødder, brændenælde rødder og mange flere.
Ressourcer

Du vil modtage en omfattende e-bog om de vilde spiseplanter og teknikker/opskrifter samt videoer om urter og teknikker. Værket indeholder billeder af urterne, viden om indholdsstoffer, hvor du kan finde dem, hvordan de kan anvendes, årstid og mere. Videoerne omhandler udvalgte urter, der passer særligt godt til pågældende modul og teknik.

Teknikker
Igennem kurset bliver du præsenteret for brugbare teknikker til at lege med urterne og lave delikate madretter: vi skal bage, fermentere, sylte, lave salater, brygge vild vin, lave pasta mm. Læs meget mere under hvert modul.
Zoom undervisning
Hver anden tirsdag underviser jeg på zoom om det kommende emne. Jeg vil præsentere teknikker og urter, samt hvad der ellers er relevant for, at du kommer sikkert i gang med det kommende emne.
Naturweekend
Vi skal tilbringe en weekend sammen i naturen. Lørdag vi vil vandre sammen ud over amager fælled, møde planterne hvor de bor, samle urterne og i fællesskab kreere et lækkert vildt måltid over bål. Søndag skal vi til strand og skov nord for København. Du skal selv stå for overnatning.
Vi vil gennem disse 14 uger opbygge et forrådskammer af urter i form af fermenteringer, tørrede urter, urter i olie og eddike, urter i fryseren og mere. Sådan at et hvert måltid kan indeholde et element af noget vildt. Dette er et kursus i at opdage mulighederne i de vilde vidunderlige spiseplanter og i at supplere med lækre elementer af de vilde danske spiseplanter i din mad.

Moduler

1. Urterne og et måltid med farver
- Samling, bevaring, opbevaring og sikkerhed

Vi skal ud at samle planter hurtigst muligt og i gang med at lave sjove ting med dem! Men samtidig er det også vigtigt at føle sig sikker. 

Derfor starter vi med at stifte bekendtskab med ting som sikkerhed, regler og etik.

Første modul handler om at lave måltider med farver og om at sanse urterne, opleve deres smag, konsistens, struktur og muligheder.

2. Stranden og havet
- Dit vildeste madmarked

Mange af vores traditionelle grøntsager stammer oprindeligt fra strandplanter. De ligger derfor på mange måder, både smagsmæssigt og konsistensmæssigt tættest på det, vi kender. 

Strandplanterne er lette at elske, de har relativt meget mad i sig og næsten enhver strand byder på i hvert fald en håndfuld af de lækreste vilde spise planter.

Tang er en helt anden historie, det ligger fjert fra vores vante konsistenser og tankebaner – men manner-manner hvor kan det tilføje de lækreste smagsnoter til vores mad samt en anderledes konsistens i vores retter.

3. Det søde køkken
- Bær, sirup- og honningudtræk.

Urtesirup- og honningudtræk kan bruges både til bagning af kager, oven på grøden, til dressinger, i drinks, som is og hvor fantasien ellers bringer dig hen?

Med forskellige smagsnoter i urterne kan du lave meget alsidige udtræk. Vi skal eksperimentere med både aromatiske, søde og bitre urter.

4. Fermentering, syltning og henkogning
- Guf for fordøjelsen og smagsløgene

Fermentering, syltning og henkogning – alt sammen vidunderlige måder til at konservere urterne. 

Men ydermere tillægger særligt fermentering en ekstra dimension ved at tilføje mælkesyrebakterier til din mad – mums siger fordøjelsen!

5. Opbygning af forrådskammer
- Olier, eddiker og rødder

Vores forrådskammer indeholder nu: tørrede urter, urter i fryseren, søde udtræk, fermenteringer, syltede og henkogte godter.

Vi er ved at være klar til vinteren!

Men ikke uden olie- og eddikeudtræk. Det er så skønt brugbart i køkkenet, holder længe på dine hylder og smager dejligt.

6. Bagning
- Surdej, knækbrød, pizza, tærte og pasta.

Hvad er bedre end frisk hjemmebagt brød? Hjemmebagt brød med urter! 

Her skal vi både lege med de grønne basisurter, der kan erstatte dele af melet; vi skal tilføje vilde nødder og frø fra f.eks. brændenælde og vejbred.

Og vi skal lege med de aromatiske vilde planter, vi har i Danmark, som snildt kan erstatte køb af urter som oregano, rosmarin og lignende, samtidig med at de tilfører unikke smagsegenskaber.

7. Drikkevarer
- Brygning af vilde vine, lækre lemonader og teer.

Med de urter, vi har indsamlet gennem sensommer og efterår, skal vi nu sammensætte vilde te blandinger, lave lækre lemonader og brygge vilde vine af brændenælder, mælkebøtter, bær og hvad du ellers har lyst til at tilsætte. 

Det er en skøn øvelse at lave på vej ind i vinteren – og skønt at nyde i løbet af mørketiden.

HVAD TAGER DU MED DIG?
  • En E-bog med omkring 70 vilde danske spiseplanter.
  • Opskrifter og videoer, der beskriver teknikkerne.
  • 8 zoommøder, hvor jeg underviser i urter og teknikker.
  • Viden om sammensætning af et måltid efter phytoterapeutiske principper.
  • En livstid af glæde og leg med urterne.
  • Et fællesskab omkring urterne.
  • Alt materialet kan hentes og gemmes til evig tid.
OM E-BOGEN
  • Indeholder oplysninger om, hvor du finder urterne.
  • Hvordan du bruger dem.
  • Høst og opbevaring.
  • Særlige ting at være opmærksom på.
  • Billeder af urterne i flere stadier.
Praktisk
Pris 5.000 kroner
  • Du køber kurset via knappen herunder.
  • Det er muligt at dele betalingen op i flere rater, kontakt mig via mail nordiskurtekundskab@gmail.com eller kontakt formen i bunden af siden for denne mulighed.
  • Det eneste du skal have, er adgang til computer for at deltage.
  • Ved tilmelding modtager du en velkomst mail med alt praktisk information.
Moduler

Kurset starter 15 august, på denne dag bliver første modul sendt ud og vi mødes første gang på zoom til undervisning. De kommende moduler starter hver anden tirsdag, på den samme dag som vi har zoom undervisning.

Zoom dage

klokken 20.00 – 22.00 på følgende datoer: 15/8 – 29/8 – 12/9 – 26/9 – 10/10 – 24/10 – 7/11 – 21/11 

• Alle møder bliver optaget og sendt ud efterfølgende.

Tilgang til kurset

Du tilgår kurset via min hjemmeside, hvor du har dit eget private login. Tirsdag den 15. august lukker første modul op.

Herefter lukker et nyt modul op hver 2. tirsdag – samme dag vi mødes på zoom. Du har din egen kursusside, som er bygget op med moduler, underemner, opgaver osv. Her kan du tydeligt se, hvor du er kommet til og nemt gå videre, hvor du slap.

Hvert modul vil indeholde tekster, videoer, undervisning samt opgaver omkring mad med urterne. Al materiale kan hentes, gemmes og printes ud – sådan bliver kurset dit for evigt. Adgang til kurset online lukker et halvt år efter, vi har afsluttet.

Naturweekend:

2-3/9 klokken 12.00 – 20.00 
• Det er ikke obligatorisk at deltage i naturweekenden – det er et tilbud.

Hvad mine kursister har sagt om "Dit Vilde Køkken"

Jeg glæder mig helt vildt til at tilbringe
14 uger sammen om urterne.

Hvad har du på hjertet?

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin