Nordisk Urtekundskab

Velkommen til

Urterne
Kalder

12 ugers online kursus i de vilde medicinurter.

Næste rejse med Urterne Kalder starter 27 marts 2024

Dette er for dig, der ønsker at dykke ned i urterne, lære at bruge havens ukrudt og de vilde vidunderlige urter uden for din dør. Dette er en invitation til 12 ugers infusion i urterne – og en livstidsinvestering i din sundhed og balance.

Hvad skal vi lave i de 12 uger:

Urterne

Vi går i dybden med omkring 24 vilde urter på de 12 uger, men du vil blive præsenteret for 60 vilde urter gennem min e-bog om urter og teknikker. 

Bogen indeholder komplette plante monografier med oplysninger om egenskaber, levested, hvordan du bruger dem som mad og medicin samt andre spændende ting.

Bliv sikker samler af vilde medicin- og spiseplanter.

Hvor finder du urterne, hvad skal du samle på urterne, hvornår samler du urterne, mængder, undersøgelse af ukendte planter samt etiske og lovmæssige regler.

Her bliver du klædt på til at føle dig sikker i at samle selv.

Opbevaring

Hvad gør du med urterne når de er samlet, hvordan tørrer du dem, renser dem, hvilke andre konserveringsmuligheder er der, hvor længe holder de, hvordan opbevares de bedst.

Egenskaber

Hvad gør urterne godt for – hvilke egenskaber har hver enkelt urt, hvornår og hvordan bruger du urterne til ubalancer og et liv i balance.

Urtebryg

Vi skal skabe og brygge med urterne, laver tinkturer og ekstrakter, infusioner, honning- og eddikeudtræk – det er i sandhed her magien sker.

Det skal handle om hvorfor og hvornår vi laver alkohol og vandudtræk, hvorfor er urteeddiker fantastiske, samt forskellige slags alkohol udtræk.

Balance

Hvordan bruger du urterne til et liv i balance – og hvad er et liv i balance? Her vil vi besøge nogle størrelser der ligger ud over urterne, taknemmelighed, nærvær og vejrtrækning. I samarbejde med urterne er denne kombination fantastisk afbalancerende og i min erfaring essentielt for et sundt liv.

Ubalancer
Vi dækker gængse akutte sygdomme som infektioner, skrammer og lignende. Under hver urt vil der desuden være referencer til de tungere og mere kroniske ubalancer.
At brygge videre

Hvad gør du efter de 12 uger ? Hvordan brygger du selv videre på din urteviden?

Kursets opbygning

Moduler i Urterne Kalder

Du tilgår kurset via min hjemmeside, hvor du har dit eget private login. Onsdag den 27. marts lukker første modul op. Herefter lukker et nyt modul op hver 2. onsdag – en ugen efter modulet åbner, mødes vi på zoom til undervisning.

Du har din egen kursus side, som er bygget op med moduler, underemner, opgaver osv. Her kan du tydeligt se, hvor du er kommet til og nemt gå videre, hvor du slap.

Under hvert modul vil du lære en metode (eller 2) til at anvende urterne. Vi vil fokusere på 2-3 urter pr. modul, sådan at du bygger et fundament af viden om urterne samt kendskab til metoder for anvendelse. Dette gør det let at udvide din viden senere. Hver gang vil der være 1-2 urter som er lettilgængelige, uanset hvor i landet du bor, samt en lidt mere særlig urt.

Hvert modul vil indeholde tekster, videoer, undervisning samt opgaver omkring urterne. Opgaverne indeholder elementer af at læse om urterne, lave urtebryg, skrive om urterne, sammensætte blandinger, iagttage, tegne og beskrive urterne, undersøge, dele i gruppen mm.

Al materiale kan hentes, gemmes og printes ud – sådan bliver kurset dit for evigt. Adgang til kurset online lukker et år efter, vi begyndte rejsen.

Med i kurset hører:

  • En bog med 56 (plus 4 essentielle udenlandske urter) vilde danske urter, de fleste let tilgængelige, samt teknikker, forklaring på anvendelse, egenskaber, årstider og meget mere.
  • Alverdens opgaver ud i urternes verden. 
  • Videoer med forklaring af de væsentligste urter og teknikker.
    Undervisning i infusioner, tinkturer, indholdsstoffer, egenskaber og meget andet. Du kan læse uddybende under det enkelte modul længere nede.
  • Et opgavehæfte til at arbejde videre med efter kurset er slut.
  • En bog om kroppens organer og store systemer – helt grundlæggende, for forståelsen og værdsættelsen af hvor fantastisk din krop er.

Zoom møder:

Vi mødes kl. 20.00-22.00 følgende datoer på zoom:

27. marts – 3. april – 17. april – 1. maj – 15. maj – 29. maj – 12. juni – 19. juni

Zoom Undervisningen ligger en uge efter modulet starter. Undervisningen omhandler essentiel viden om urter, teknikker, kroppens funktioner og undervisning i det pågældende modul.

Natur weekend 1-2 juni 2024

Denne weekend skal vi tilbringe i urternes tegn.

– Lørdag skal vi på Amager Fælled, vandre blandt Danmarks mest almindelige vilde medicinurter, møde dem, opleve dem, lære om dem og samle dem. Vi slutter dagen af med at kreere et måltid urtemad over bål.

– Søndag tager vi et sted hen omkring København, hvor der er nåletræer. Præcist hvor vil blive bestem senere. 

1. modul: Infusioner, samling, sikkerhed og forberedelse.

Urter: brændenælde, skvalderkål og (døvnælde)
Kropsdel: Nyrerne

Vi starter med at beskæftige os med en af de mest grundlæggende former for naturmedicin: Urterne trukket i vand, som infusioner, teer og afkog. Udover det skal vi arbejde med sikkerhed; hvordan kan du føle dig sikker, når du samler og lærer nye planter at kende. Du lærer om at samle urter: hvilke dele af planten, hvad er de etiske og lovmæssige regler, hvordan opbevarer du urterne (mens du samler og efterfølgende), hvordan bevarer du urterne.

Vi skal naturligvis også omkring hvilke ting, det er smart at købe og have på lager. Den første del af kroppen, vi skal beskæftige os med, er nyrerne

2. Tinkturer

Urter: mælkebøtte, gran og martsviol
Kropsdel: Leveren

Så dykker vi ned i alkoholudtrækkene, også kendt som tinkturer. Der findes flere metoder til dette, både de mere nørdede med præcise mængder og alkoholprocenter, og den mere lettilgængelige folkemetode. Det skal vi undersøge, lege med og lære om – hvornår det er smart at gøre hvad.

Dette emne relaterer sig til leveren – hvordan den renser dig hver dag, er intet mindre end et vidunder.

3. Eddiker - urter i hverdagen og HVER dag.

Urter: hvidtjørn, korsknap, mjødurt
Kropsdel: Hjertet 

Eddikeudtræk er en sjov størrelse, egentlig er det et vandudtræk, men surheden gør, at det også har nogle af alkoholudtrækkets egenskaber. Det er også alsidigt, da det både er oplagt at tilsætte lidt vand for at støtte fordøjelsen og få de gode urteegenskaber, samt skønt at anvende i maden, som det sure element i gryderetter og på salater – alt sammen vidunderlige måder at få urterne på. Vi skal samtidig arbejde med, hvordan vi får urterne ind i hverdagen og HVER dag, uden det bliver en sur pligt. Der er rigtig mange måder at få urterne på og dem skal vi få øje på. Dette emne relaterer sig til hjertet, vores evig bankende hjerte, der har fået den fantastiske opgave også at være vores følelsesorgan.

4. Honning og sirupper

Urter: mælkebøtte blomster, feber-nellikerod og rødkløver.
Kropsdel: Fordøjelsen og antioxidanter

Mums og mums igen – at trække urterne i honning eller sirup er delikat og let anvendeligt til selv den mest standhaftige skeptiker. Det er også en god måde at få urterne i mange børn. Ved dette emne skal vi beskæftige os med fordøjelsen, samt farverne på urterne og antioxidanter.

5. Udtræk i olier: salver og fastsæber.

Urter: vejbred og burresnerre.
Kropsdel: Huden 

Vi kan brygge salver til næring af huden, behandling af hudsygdomme, til forbrændinger, stik, udslet, muskelsmerter og hvad der ellers kan være af behov for af healing, behandling og næring til vores udvendige beskyttelse mod alverdens stoffer og skidt. Vi skal generelt beskæftige os med urter til udvortes brug og forskellige måder at anvende dem på; salver og sæber er oplagte, men der findes også en række andre metoder. En væsentlig ting her og helt generelt er råvarer og kvalitet – meget mere om det. Dette emne relaterer sig til hudens organ.

6. Blandinger og bryg, til ubalancer og et liv i balance

Urter: hyldeblomst, røllike og lind
Kropsdel: Immunforsvaret og lymfesystemet. 

Her giver vi den altså fuld gas på at sammensætte urteblandinger. Vi fokuserer på, hvordan du laver blandinger til både ubalancer (sygdomme) og til et liv i balance. Hvilke egenskaber skal du have fokus på for at lave helstøbte blandinger og hvordan finder du frem til de rigtige urter. En væsentlig del af sygdom er immunforsvaret, og derfor relaterer emnet sig til dette. Samtidig omhandler en vigtig del af et liv i balance vores lymfesystem, der også er en del af immunforsvaret.

Dette tager du med dig

En e-bog i pdf format om 60 danske medicinplanter, hvoraf mange af dem også kan spises.

En tættere relation til naturen og urterne omkring dig.

Konkret viden om urterne, hvor du finder dem, deres egenskaber og anden essentiel viden for at bruge urterne.

Viden og inspiration til timevis af jagt på urterne, med numsen i vejret alverdens steder på dine ture.

Videoer og tekster om teknikker, at samle selv, brug, samt inspiration. Opskrifter og videoer om at lave mad med urterne. Alt materialet kan downloades og gemmes til evigt brug og videre fordybelse.

Praktisk erfaring med at lave infusioner, tinkturer, eddike udtræk og alle de andre medicinske kompositioner.

Grundlæggende forståelse af hvorfor og hvornår du laver vand, alkohol, eddike eller honning udtræk.

Online møder og fællesskab om urterne. Du bliver inviteret ind i en gruppe hvor du kan stille spørgsmål og vi kan inspirere hinanden.

Taknemmeligheds praksis – Jeg inkludere et modul om taknemmelighed. En praksis som har betydet meget i mit liv.

Dette kursus er en invitation til at stoppe op og dufte til hyldeblomsterne – urtemedicin handler i lige så høj grad om at påskønne urterne og livet på din vej. Jeg kan næsten love dig, at enhver tur uden for din dør aldrig bliver den samme igen – du vil begynde at se de vilde medicinurter overalt omkring dig.

Praktisk
Pris 5.000 kroner

Du melder dig til ved at overføre til konto 0106 8973689143 

– Følgende formular skal udfyldes ved tilmelding: 

https://forms.gle/YKecMnaYa1Qi1rNZ6 (du kan trykke på formularen)

– Send gerne en besked til 27582157 ved tilmelding.

– Det er muligt at betale over flere gange – du kan kontakte mig for denne løsning.

Kurset starter Onsdag d. 27 marts og slutter 19 juni.

Vi mødes online 2 timer på følgende datoer:
27/3 – 3/4 – 17/4 – 1/5 – 15/5 – 29/5 – 12/6 – 18/6

Naturweekend ved København 1-2 juni 2024:
1/6 Amager fælled kl. 12.00 -20.00
2/6 Vil blive bestemt senere (men et sted med nåletræer)
– Du skal selv sørge for overnatning mellem de to datoer. 

Kurset foregår online (bortset fra naturweekenden), du får opgaver hver 2. uge og inspirationer til hvad du kan lave med urterne. Vi mødes 8 gange online: for undervisning, at inspirere hinanden og stille spørgsmål.

Det eneste du SKAL have, er adgang til computer – der vil være en Facebook gruppe, men videoer, tekster og opgaver ligger på din kursus side, derfor er det ingen forudsætning at have Facebook.

Urterne samler du selv – derudover vil der til nogle af bryggene være brug for indkøb af eddike, vodka og honning, samt andre almindelige madvare – det hele kan fås i et velassorteret supermarked og de fleste ting kan fås i netto, fakta og lignende. Der kommer uddybende information, undervejs.

Hvad har du på hjertet?

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin