Urtekalender i februar: Vild ildeddike

Ildeddike – dansk firecider opskrift

Så blev det første forårsdag, og som en lille krølle på halen af februarkalenderen kommer her et vildt dansk urteeddike-udtræk. Det er en dansk fortolkning af den ret kendte “firecider” – et medicinsk eddikeudtræk af nogle særdeles kraftfulde medicinplanter.

Ildeddike er den danske udgave OG endnu et fantastisk sted at bruge RAMSLØG!

Urterne de “vigtige”

  • 1-2 liter økologisk upasteuriseret eddike
  • En god klump peberrod – ca. en god håndfuld
  • Et par håndfulde ramsløg
  • Et par håndfulde nåle, f.eks. rødgrannåle
  • Et par håndfulde havtornebær
  • Enebær
  • 1-2 stærke chilier (den eneste ikke-danske urt)

Andre gode urter at tilføje

  • Røllike
  • Løgkarsefrø
  • Hyldebær
  • Chaga eller broget læderporesvamp
  • Generelt alle urter, der støtter og booster immunforsvaret

Mig der snakker lidt om de forskellige urter du kan tilføje ildeddiken

Fremgangsmåde

  1. Urterne hakkes fint til groft.
  2. Puttes i en lufttæt beholder – jeg foretrækker patentglas.
  3. Urterne bør fylde halvdelen til 3/4 af glasset uden at være mast ned.
  4. Hæld eddiken på.
  5. Ryst glasset – den første uge gerne én gang dagligt.
  6. Lad det trække i 4-6 uger.
  7. Si urterne fra, og tilsæt 1 dl honning pr. liter, du laver (kan undlades).

Nu er din ildeddike klar til brug! Den er særligt god i de kolde måneder, forebyggende mod forkølelse og influenza – og selvfølgelig, når du er blevet syg!

Denne urtelæge ordinerer 1 shot ildeddike om dagen forebyggende eller op til 3 om dagen ved sygdom. Hvis den er for harsk til at drikke ren, må du gerne blande den op i vand eller te.

Gooood brygning!

Læs her om ramsløgs medicinske egenskaber

4 svar til “Urtekalender i februar: Vild ildeddike”

  1. Stina Duelund Avatar
    Stina Duelund

    Den skal jeg helt sikkert lave!!! Tak 🙂

    1. Rosanna Damstoft Avatar
      Rosanna Damstoft

      Fedt Stina 🙂 Del gerne hvad du syntes om den!

  2. Irena Andersen Avatar
    Irena Andersen

    Hej
    Jeg undrer mig over at ramsløg og hyldebær/havtorn indgår i samme opskrift. Ramsløget er for længst overstået i naturen, nu hvor vi om efteråret finder hyldebær.
    How to do? Kan man bruge tør ramsløgsblade eller?

    1. Rosanna Damstoft Avatar
      Rosanna Damstoft

      Hej Irena
      Jeg samler hen over året. Jeg har ramsløg, havtorn og hyldebær i fryseren. Så kan du lave det i foråret når der er ramsløg med havtorn/hyldebær fra fryseren – eller i efteråret når der er havtorn/hyldebær med ramsløg fra fryseren. Du kan også erstatte ramsløg med hvidløg. Jeg forklare det også i videoen. Pøj pøj med det!!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Naturmedicin

OM MIG

Mit navn er Rosanna, jeg er uddannet Phytoterapeut (urteterapeut) fra urteskolen. 

Jeg er urteentusiast og langsomt har urterne inficeret store dele af mit liv. Det er det jeg formidler her på siden, på mine kurser og vandringer: kærligheden til urterne og deres fantastiske egenskaber som mad og medicin. Særligt er det de vilde danske medicin og spiseplanter jeg arbejder med.

de vilde danske spiseplanter

Urterefugium:
De vilde danske spiseplanter

4 dages fysisk kursus ved Skælskør. 

25-28/6 2026

Det er VILD mad. Det er dansk natur. Det er fordybelse i nuet og i urterne. Det er inspiration, samvær og nærvær. Det er både primitivt og luksuriøst på samme tid – det er Urterefugium.

Søg på bloggen:
Seneste blogindlæg:

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin