Bryg din hvidtjørn
Hvordan udvinder du de gode ting fra hvidtjørnen?
Som jeg har nævnt i et tidligere indlæg (find link nederst på siden), er det kombinationen af blomster, blade og bær, der giver det allermest potente udtræk!
Det præsenterer selvfølgelig et lille problem – for de tre ting kan ikke samles samtidig. Men det har jeg heldigvis løsninger på. Du kan enten starte din tinktur med det, du først kan samle – eller tørre det og gemme det, til det sidste er i sæson.
Jeg foretrækker at samle bladene midt imellem blomstring og bærmodning.
Det er, fordi bladene ikke er helt udviklede, når planten blomstrer, men til gengæld ofte bliver lidt trætte, plettede eller angrebne, når bærrene er modne.
Derudover føles det næsten poetisk at have dele fra forår, højsommer og efterår samlet i den samme flaske.


Indsamling
- Blomster: Efter løvspring – fra slut april til start maj.
- Blade: Kan samles fra forår til efterår.
- Bær: Samles fra september til omkring december.
Sådan laver du tinkturen
For at udtrække hvidtjørnens virksomme stoffer bedst muligt, laver vi et alkoholudtræk – en såkaldt tinktur.
Ingredienser
- 50 % alkohol
- Et glas med låg, der passer til den mængde, du vil lave
- Urter i volumen:
- Fyld glasset ½ (tørrede urter) til ¾ (friske urter) op – uden at pakke for hårdt
- Ca. 40 % bær
- Ca. 40 % blade
- Ca. 20 % blomster
Fremgangsmåde
- Fyld glasset med urterne (½ til ¾ dele).
- Fyld herefter helt op med alkohol.
- Lad det trække uden for direkte sollys i ca. 6 uger.
- Si urterne fra.
- Hæld tinkturen på rene flasker – nu er den klar til brug.
Dosering
Brug 20 dråber (svarer til ca. 1 ml), én til tre gange dagligt.
OBS: Personer, der bruger blodtrykssænkende medicin, bør kun anvende hvidtjørn i samråd med deres læge.

Skal du med?
4 dages fysisk kursus ved Skælskør den 25-28/6 2026
Det er VILD mad. Det er dansk natur. Det er fordybelse i nuet og i urterne. Det er inspiration, samvær og nærvær. Det er både primitivt og luksuriøst på samme tid – det er Urterefugium.
En blød og lækker te
Uanset om du har brugt bærrene i tinkturen eller ej, vil jeg varmt anbefale at nyde en kop hvidtjørnebær-te! Bærrenes indholdsstoffer kommer nemlig allerbedst til deres ret i vandudtræk. Og da bærrene er hårde, skal de koges let for at frigive de gode stoffer.
Ingredienser
- 20 g tørrede bær eller 40 g friske
- 1 liter vand
- 1 gryde
Fremgangsmåde
- Simrekog bærrene i 15–20 minutter.
- Lad teen køle lidt af, og nyd så den fyldige smag og bløde konsistens.
Pektinen gør teen blød og rund i konsistensen, mens anthocyaninerne giver en smuk rød farve. Efter min mening kan man næsten ikke ønske sig mere af en medicinsk te – en dejlig smag, lækker konsistens og storslåede egenskaber.


Til slut vil jeg minde om et mundheld i urtemedicin kredse, som intet sted er det mere sandt end med hvidtjørnen, der vokser i hegn, krat og haver overalt omkring os. Og ingen plante er der nærmest mere brug for i den moderne vestlige verden.
“Den medicin, du har brug for, vokser i din baghave”
God jagt!
Læs mine andre indlæg om hvidtjørn her:
Læs om hvordan du genkender hvidtjørn i naturen her, og se masser af billeder.
Læs om hvidtjørns mange medicinske egenskaber her og hvorfor den er hjertets beskytter.



Skriv en kommentar