


En kæmpe anbefaling til sommerlæsning herfra.
Det er skræmmende og absurd, at vi bliver brugt som forsøgsdyr i en farlig leg – og ikke engang bare en formodet farlig leg. Der findes tonsvis af forskning og data, der viser, at ultraforarbejdet mad (UPF) gør os syge – og vores planet syg.
Disse “madvarer” er i høj grad medvirkende til stigningen i moderne sygdomme som fedme, diabetes, tarmsygdomme, metaboliske sygdomme, autoimmune lidelser, inflammatoriske tilstande, nedsat fertilitet og psykiske sygdomme – blandt andre.
Ud over det påvirker UPF også vores energiniveau og intelligens.
Hvordan gør det det?
Helt ultra-forkortet og på ingen måde fuldt dækkende (LÆS bogen): UPF påvirker f.eks. vores sultfølelse (vi bliver ikke mætte), vores hormoner og vores tarm.
“Det meste UPF er ikke mad. Det er en industrielt produceret spiselig substans.”
– side 155, sagt af Fernanda Rauber (forsker)
Hvad er UPF?
Det er alle de madvarer, som indeholder ting, du ikke naturligt har i dit køkken – men også de “naturlige” råvarer, som er behandlet på unaturlige måder.
Spoiler alert – det er (næsten) ALT forarbejdet mad, du kan købe.
Det er alt, der indeholder: smagsstoffer, kunstige sødestoffer, emulgatorer, fortykningsmidler, farvestoffer og konserveringsmidler.
(Overraskende for mig er det også mit rugbrød – så nu skal jeg på jagt efter ordentligt rugbrød, eller tilbage til at bage det selv. Så kan der også komme urter i!)
Bogen fører dig trygt ind i, hvorfor disse stoffer er et problem, og hvad de gør i kroppen. Masser af ting, jeg ikke troede var et problem, er et problem.
Jeg havde ikke forestillet mig, at emulgatorer og fortykningsmidler var særligt problematiske – jeg tænkte bare, at det var noget, der påvirkede konsistensen af vores fødevarer. Det gør de også – de gør ting mere lækre at spise. MEN effekten i kroppen er mindre lækker.
Undersøgelser af to almindelige emulgatorer viser f.eks., at de ødelægger tarmen og mikrobiomet. Det gør det muligt for affaldsstoffer at trænge ud i resten af kroppen og skabe fysisk og psykisk ravage.
Og JA – det er en gyser at læse! Men den er ikke skrevet som en skræmmekampagne. Den er skrevet helt nede på jorden, hele tiden bakket op af videnskab og forskere/formidlere, som ikke tjener millioner og milliarder på det, de gør (i modsætning til firmaerne bag “maden”).
Og hvem rammer effekterne af disse “madvarer” mest? De fattigste mennesker i samfundet…
De spiser op til 80 % UPF – men et konservativt bud er, at de fleste menneskers kost (både vestlige og andre lande) består af mindst 50 % UPF.
Så velbekomme! Og så er det vist tid til en madrevolution.




Skriv en kommentar