I det kommende kan du læse om røllike som mad- og medicinurt. Der er et botanisk afsnit om urten og en lille film hvor jeg snakker om historik, sanselighed og anvendelse af røllike.

Personligt bruger jeg røllike kulinarisk mere end noget andet! Derfor er der også konkredte forslag til brug af denne vidunderlige aromatiske urt i din mad.

Røllike som medicinurt

OBS!!

Røllike bør ikke anvendes under graviditet. Der er ingen kendte begrænsninger under amme perioden, men det bør alligevel undgås i store mængder. Indholdet af thujon gør, at planten ikke bør bruges som medicinplante over længere perioder.

Allergi: Vær opmærksom på, at nogle mennesker kan have allergi over for kurvblomstfamilien, inden du serverer den for hele middagsselskabet.

Kært barn har mange egenskaber!

Droge: Det er blomsten som er medicinurten og den som menes når jeg herunder skriver om egenskaberne.

Egenskaber: krampeløsende, sveddrivende, astringerende, blodstillende, emmenagog (menstruationsfremmende/risikere at provokere abort), feberstillende, blodtrykssænkende, bitter tonic (fordøjelsesstimulerende), antiinflammatorisk, menstruationsregulerende, perifer blodkarudvidende, galdedrivende, bakteriehæmmende, vanddrivende, urinvejsantiseptisk, og kredsløbsstimulerende.

Blodstillende

En af røllikes mest kendte egenskaber er dens blodstillende effekt, hvilket allerede fremgår af det latinske navn, Achillea millefolium. Achillea henviser til Achilleus (den trojanske krigshelt, spillet af Brad Pitt i Troja – for dem der foretrækker film frem for myter). Legenden fortæller, at Achilleus altid bar røllike med sig for at kunne behandle sårene på sine krigere. Der er noget sandhed i denne egenskab, som kan spores til urtens indholdsstoffer. Røllike er rig på tanniner, også kendt som garvestoffer, der bruges til at garve skind og som har en sammentrækkende virkning, hvilket netop hjælper med at stoppe blødning på huden og i slimhinderne. Udover dette er røllike også rig på æteriske olier, der virker antibakterielt og giver urten en ekstra dimension som sårbehandlingsmiddel. Røllike er en uvurderlig urt til heling og behandling af sår.

Fordøjelsen

Indholdet af bitterstofferne Achillin og achillifolin fremmer fordøjelsen og sætter gang i den. En te lavet af røllike kan nydes efter et måltid for at styrke fordøjelsen. Da røllike ikke bør indtages kontinuerligt over længere perioder, kan du skifte mellem flere forskellige fordøjelsesurter som mælkebøtte, cikorie og mjødurt.

Krampeløsende

Historisk set er røllike blevet brugt til at lindre muskelkramper, selvom der ikke er meget videnskabelig dokumentation for dette, er der solid empirisk viden om urtens evne til at lindre muskelkramper. Røllikes krampeløsende effekt skyldes formentlig plantens indhold af flavonoider og tanniner – kemiske forbindelser, der kan have en afslappende effekt på musklerne. Dette gør røllike til en naturlig hjælper ved behandling af mennesker, der lider af muskelkramper – især dem relateret til fordøjelses systemet eller menstruation.

Kombineret med andre urter: Mod forkølelse og influenza/feber: Hyldeblomst, vandmynte og skovfyr.

Hvordan bruger jeg selv røllike?

Jeg anvender røllike sporadisk eller i kortere perioder. Som medicinurt, primært som tinktur eller i kombination med andre urter i teen. Jeg nyder især røllikeTE op til min menstruation, da jeg oplever kramper dagen før og de første dage. Jeg blander røllike med andre urter:

særligt ofte mjødurt, pilebark, lindblomst og rosenblade, da alle disse urter hjælper med at berolige kroppen og sindet i menstruationsperioden.

Som tinktur bruger jeg den primært som en fordøjelsesurt efter måltiderne. Her tager jeg 20 dråber i vand eller i en kop te. Jeg vil også opfordre dig til at smage på din tinktur rent! Rølliketinktur har efter min mening en skøn smag af sensommerens sødme og blomsterflor. Den har faktisk en ret lækker og blomstrende smag i sig selv, og hvis du kan lide den, kan du også dryppe de 20 dråber direkte i munden.

Røllike botanisk

Røllike tilhører kurvblomstfamilien (sammen med f.eks. mælkebøtte og kamille), men den ligner mere noget fra skærmplantefamilien (skvalderkål og kørvel).

Planten vokser fra havoverfladen op til 3500 meters højde. Den er oprindeligt hjemmehørende i Eurasien, men findes nu mange andre steder i verden.

Rølliken bliver 20-70 cm høj og blomstrer fra juni til oktober. Den er meget almindelig i hele Danmark og findes på åbne områder som græsplæner, vejkanter, enge, overdrev, byområder, strandenge, ruderater, grusgrave og lignende.

Stænglen er opret og sej med blade, der er spredt langs den. Rundt omkring planten findes ligeledes blade, der varierer i størrelse fra helt små til 20-30 cm lange. Bladene minder om fjer eller små bregner. Blomsterne varierer i farve fra cremehvid til lyserød (oftest cremehvid) og er kurveformede, der sidder i skærme.

Forveksling: Røllike kan ret let kendes på den aromatiske duften og de fjer/bregne lignende blade. Jeg har oplevet den forvekslet med medlemmer af skærmplantefamilien som vild gulerod (som også har lidt bregnelignende blade). Den kunne for det utrænede øje også forveksles med giftige planter som gifttyde og hulsvøb – der dog på INGEN måde har den karakteristiske duft som Røllike har.

Kulinarisk – UH!! Hvad kan den ikke?

Røllike er en kraftfuld, aromatisk urt, og jeg bruger den præcis sådan i køkkenet – som en smagsgiver, på linje med rosmarin, timian og andre aromatiske urter.

Jeg anbefaler at se videoen i starten (hvis du ikke allerede har gjort det), og følge den sanseopgave jeg deler der. Dette vil give DIG inspiration til hvordan du kan bruge røllike i køkkenet.

Røllike er vidunderlig både i det søde og det salte køkken. Den bitre smag bliver absorberet af andre ingredienser, når du bruger den som smagsgiver, og tilbage er kun den dejlige aromatiske smag.

  • Blomsterne bruger jeg til at krydre saucer, gryderetter, hjemmelavet pasta, tærter (både dessert og mad), kager, cookies, sirupper, iste osv.
  • Bladene bruger jeg overalt, hvor jeg normalt ville bruge oregano.
  • Stænglerne gemmer jeg og bruger til te. Både blomster og blade er i øvrigt utroligt lækre til te.

Har du set mit kursus Dit Vilde Køkken ?

Det starter 21. august 2024 og er for dig der ønsker at dykke snuden dybt ned i de vilde danske spiseplanter.

I 14 uger skal vi fordybe os i alt omkring urterne: farver, smage, teksturer, naturen, habitaterne, næringsstoffer, brygning, fermentering, vildgæring, syltning, bagning og meget andet. 

Ideer til at bruge Røllike kulinarisk

Røllike i olie

Udover at være smukt! Så er røllike også aldeles anvendeligt. Olien får en fin og mild bismag af røllike.

Olien kan anvendes til at lave mayonnaise, i dressinger, til ovnbagte grøntsager og hvor du ellers bruger olie.

Jeg vælger at anvende økologisk koldpresset rapsolie fra Danmark eller økologisk jomfru olivenolie fra Europa.

Urtesovs

  • Her har jeg lavet en urtesovs ved at sortere løg og hvidløg (kan erstattes af vild- og ramsløg).
  • Tilsæt den fløde/mælk du bruger (jeg elsker kokosmælk – tildels fordi man altid kan have det stående)
  • Skvalderkål-, mælkebøtte- og røllikeblade hakkes og vendes i sovsen til sidst. Lad sovsen simre i 5 minutter.

Urtepasta med sovs

  • Urtesovsen du lige har lavet, er perfekt hen over pasta.
  • Her har jeg kreeret hjemmelavet pasta, med urter i som røllikeblomst, brændenælde og tang.
  • Min erfaring med at lave pasta er helt basic og det er super simpelt!
  • Hvis du tænker at hjemmelavet pasta er lidt mere end du vil lige nu, er både tør og frisk pasta, fra supermarkedet, også super skønt med urtesovs.

Fermenterede tomater med urter

At fermentere tomater er min absolut yndlings grøntsag at fermentere – fordi de smager fantastisk! Og så går det specielt godt sammen med urter og er let.

3 gode ting: lækkert, let og urter

Ideer til urter: Røllikeblade og blomster, skvalderkålsblade og frø, nåle fra douglasgran, alt fra løgkarsen, strandkarse, hvidmelet gåsefod, strandarve, mælkebøtteblomster – dette er bare et lille udsnit af de planter man kunne bruge.

Hvad du skal bruge:

  • Køkkenvægt
  • 1 liters patentglas
  • 700 g tomater
  • 100-200 g urter
  • 100 g kål
  • 1-2 kålblade
  • 25 g salt
  • 50 gram chili (kan undlades)

Fremgangsmåde:

  • Skyld urter og tomater.
  • Hak tomater i terne.
  • Fint hak grønne urter og kværn hårde urter som nåle og frø.
  • Vej tomater og urter og put dem i en skål.
  • Tilsæt 25 gram salt (salten bør udgøre 2,5% af den samlede mængde urt og tomat. Hvis du har lavet 1 kg er det 25 gram.)
  • Rør sammen og kom på patentglas.
  • Fold 1-2 kålblade og pres dem ned over fermenteringen. Prøv at få siderne ned langs kanten af glasset, sådan at du “putter” fermenteringen.
  • Pres kålbladende ned sådan at de kommer under væsken. Jeg bruger et shotglas til at holde dem nede. Men det kan være hvad som helst som kan tåle væske, er fødevaregodkendt, tungt nok eller stort nok til at sidde i spænd mellem kålblad og låg.
  • Der skal være 3-4 cm luft øverst i patentglasset.
  • Luk låget og sæt glasset på en tallerken, ved stuetemperatur, uden for direkte sollys.
  • Lad det fermentere i 3-5 dage. Åben det dagligt for at frigive kuldioxid.
  • Når den er færdig med at fermentere sættes den på køl, mens du spiser af den.

Urtecookies

En af de ting jeg holder virkelig meget af, er at tage almindelige opskrifter jeg ved jeg kan li og URTificere dem.

Her har jeg lavet cookies med vilde valnødder, hybenurtesukker, en blanding af vilde aromatiske urter og brændenældefrø på toppen.

De vilde aromatiske urter:

  • Røllikeblomst
  • Vild gulerodsfrø
  • Enebær
  • skvalderkål
  • Nåle fra kæmpegran

Så vildt behøver det slet ikke være – lidt røllike i dejen som det eneste, er også dejligt.

Røllike er en gavmild gave til urteelskeren! Røllike er en gave til maden og teen, til kroppens balance og behandling af sygdomme.

Røllike er en gave, fordi den kan høstes fra forår til efterår. Dens blomster titter frem i juni, men snart står den stor blomstrende overalt i det åbne landskab, langs grøftekanter, på græsplæner og overalt omring os.

Røllike er en gave, fordi den findes i de fleste græsplæner, og hvis du lader en del af græsplænen stå, vil du få pletter med røllike.

Røllike er en gave, fordi den smager vidunderligt, brygger den dejligste te og krydrer din mad.

Røllike er en gave, fordi den er smuk at se på.

Røllike er en GAVE!!

OM MIG

Mit navn er Rosanna, jeg er uddannet Phytoterapeut (urteterapeut) fra urteskolen. 

Jeg er urteentusiast og langsomt har urterne inficeret store dele af mit liv. Det er det jeg formidler her på siden, på mine kurser og vandringer: kærligheden til urterne og deres fantastiske egenskaber som mad og medicin. Særligt er det de vilde danske medicin og spiseplanter jeg arbejder med.

Søg på bloggen:
Seneste blogindlæg:

Dit Vilde køkken

I 14 uger skal vi fordybe os i alt omkring urterne: farver, smage, teksturer, naturen, habitaterne, næringsstoffer, brygning, fermentering, vildgæring, syltning, bagning og meget andet.

Kurset er for dig der ønsker at dykke snuden dybt ned i de vilde danske spiseplanter.

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin