Vilde drinks

Vilde cocktails og mocktails

Her er virkelig et sted, hvor urterne kan dominere totalt! Du kan få urterne ind i alle elementer af vilde cocktails og mocktails. Så det er selvfølgelig et glimrende sted at blære sig over for venner og familie med dine vilde urteevner!! I det kommende vil jeg præsentere grundelementerne i at brygge vilde driks, sådan at du har en forståelse for, hvordan du bygger dine egne drinks op.

Grundelementer i drinks

Når vi brygger drinks, er der 4 grundelementer. Et godt udgangspunkt er lige meget af hver. Alt efter dine præferencer kan du skrue op og ned på elementerne.

Det stærke

Cocktails: Spiritus, vildgæring, vin, champagne osv.

Mocktails: Eddike og te

Det bitre

Cocktails: Bitre urter trukket i alkohol, bitterteer og bitre eddiker.

Mocktails: Bitre teer og bitre eddiker.

Det søde

Juice, sirup, saft og sodavand.

Det syrlige

Juice, eddike og sodavand.

Andre væsentlige ingredienser

Men… de 4 grundelementer gør det ikke altid alene, herunder kommer lidt lir og andre smage.

Sukker og salt

Sukker og salt (her foretrækkes naturligvis urtesukker og urtesalt) kan bruges til at lave en fin kant på drinksglasset. Lidt salt kan desuden tilsættes drinken for at modvirke bitterhed, hvis der er kommet lidt for meget af den smag.

Danskvand og Isterninger

Danskvand og isterninger kaldes også det svage element og hører næsten til i grundelementer. Men ikke helt alligevel. Mange drinks bliver ekstra dejlige med lidt bobler fra danskvand og en isterning. Men pas på at dette element ikke fortynder din drink for meget.

Frugter, blomster, grøntsager og urter

Her er vi ude i pynt kategorien i højere grad end smag. Intet pynter en sommerdrink som en blomst, der elegant flyder rundt i glasset. Men urter osv. kan også fryses ind i isterninger og tilsættes på denne måde. Eller fryses helt alene og agere isterning.

Urter

Urter kan naturligvis også kvases og tilsættes drinken a la mynte i mojito. Det er meget de aromatiske urter, der er relevante her.

Hovedingredienser

Når vi så kreere disse drinks, handler det om at få urterne ind så mange steder som muligt. Og hvordan gør vi det? I det kommende beskriver jeg, hvordan du laver diverse urteudtræk til dine vilde drinks. Det er på ingen måde nødvendigt at lave det hele eller at have det hele for at lave driks. Du kan snildt bruge en hyldeblomstsaft fra supermarkedet og en almindelig gin. Nogle gange er det fint bare med et enkelt vildt element, sådan at det får lov at stå tydeligt frem.

Alkoholudtræk med urter også kaldet snapse

At trække urter ud i alkohol der skal bruges til drinks, er en ganske anden akt end at lave tinkturer (medicinske udtræk). Når vi laver snapse, er det udelukkende aromaen, vi er ude efter. Jo længere tid en urt trækker i alkohol, jo flere bitterstoffer trækkes ofte ud, derfor prøver vi her at begrænse tiden. Medmindre det vi forsøger at lave, er en bitter. Der er skrevet et utal af bøger om at lave snaps, for dybere viden om trækketid og hvorfor, kan du læse i en af disse. Jeg kan desværre ikke anbefale nogen bestemt, da jeg altid har fulgt min intuition og smagsløj.

Vejledende trækketid

Stærkt aromatiske urter                          3 – 24 timer

Friske urter                                                  1 – 3 dage

Frisk frugt                                                     3 – 7 dage

Tørrede urter                                              op til 2 uger

Teer

Teer brygges ud fra hvad de skal bruges til. Du kan brygge blomstrende, aromatiske og bitre teer. De kan bruges som smagsgivere i både cocktails og mocktails. Mens særligt bitre teer gør sig godt som en erstatning for alkoholen i mocktails.

Sirupper

Sirupper fremstilles af urter som i afsnittet om sirupper.

Eddiker

Eddiker kan bruges på flere måder. Vi kan både lave urteudtræk i eddiker og brygge vores egne urteeddiker. Eddiker kan tilsættes cocktails som det sure element og bruges i mocktails som en erstatning for alkohol. Desuden kan de hjemmebryggede eddiker bruges på stadiet mellem alkohol og eddike, hvilket vil bidrage med meget lidt alkohol, men stadig en smule af den særlige smag alkohol har og samtidig have eddikens syrlighed.

Vild urtedrink

Vildgæringer

Dine hjemmebryggede vildgæringer kan bruges i cocktails sammen med andre alkoholer. Da de fleste vildgærede alkoholer, ikke bliver mere end 5%, kan de også anvendes til at lave milde cocktails, som ikke gør dig fuld, men stadig har den særlige smag alkohol har.

16 dejlige urter til drinks

  • Hvilken smags kategori vil du give følgende 16 urter? Og hvordan kunne du forestille dig at sammensætte dem.
  1. Skive kamille
  2. Gran
  3. Hybenfrugter
  4. Hybenblomster
  5. Mynte
  6. Ene
  7. Røllike
  8. Gråbynke
  9. Hyldeblomster
  10. Citrusskaler
  11. Mælkebøtteblade
  12. Vildgulerodsfrø
  13. Lindeblomster
  14. Cikorierod
  15. Korsknap
  16. Mjødurt

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin