Te-blandinger

Te-blandinger

Hvis du spørger mig, smager alle urteteer godt – nogle smager fantastisk, men jeg har aldrig lavet en urtete hvor jeg tænkte, den behøver jeg ikke lave igen. For det meste laver jeg teer i øjeblikket, finder mine urter frem, dufter og sammensætter fra gang til gang. Men blandinger går igen, og særligt når det skal gå hurtigt. Min baggrund som phytoterapeut (planteterapeut) med selvvalgt speciale i de vilde danske urter, gør at mine te-blandinger ofte har et terapeutisk element. Derfor har jeg i det kommende valgt at tilføre en enkelt eller to terapeutiske egenskaber på 20 af vores urter. Sådan at du kan sammensætte blandinger med smag, udseende og egenskaber for øje.

Frisk eller tørret urt

Til te blandinger bruger jeg oftest tørrede urter – fordi det er praktisk. Når jeg bruger friske urter, er det i form af turTE, når jeg er ude i naturen eller fordi jeg har været ude og høste for nylig. Men jeg er opmærksom på at få lavet teer af friske planter, når det giver mening, simpelthen fordi nogle planter ændrer egenskaber, når de tørrer og enkelte planter ved man har forskellige virkninger, alt efter om de er tørrede eller friske.

Når du laver teer af friske urter, skal du være opmærksom på, at der skal bruges betydelig mere urt. Du skal bruge 2-3 gange så meget frisk som tørret urt. Det er fordi, der er rigtig meget væske i friske urter – op til 90% af en plante er væske.

Du kan lave en vurdering, når du brygger teen – hårde plantedele har typisk mindre væske, mens blade og saftige stængler har meget væske og frugter har rigtig meget væske.

Udtræksform for forskellige plantedele

Når du brygger teer, er det vigtigt at behandle forskellige plantedele forskelligt for at få mest muligt smag og egenskaber ud af urten uden at ødelægge den.

Hårde plantedele: rødder, grene, frø, nåle og lignende.

Disse bør simrekoges i 15 min. Nogle gange rister jeg dem også lige af først, enten tørristning eller med lidt kokosolie/kakaosmør, hvis det passer til teen. Ristning aktiverer urten og bringer en dybere smag frem – men det er kun noget jeg gør med hårde plantedele og aromatiske urter.

Bær

Hyldebær ved vi efterhånden godt skal koge i 15 min. Men for at få mest smag ud af andre bær koger jeg dem ofte hurtigt op og maser dem med en gaffel eller blender dem. Mit hemmeligste trick er at koge bær, blende massen og hælde det på isterningposer (nogle gange skal de største dele sies fra). Når jeg så ønsker mig en lille bærsymfoni i min te, tilsætter jeg bare en isterning med bærsaft.

Blade

Blade kan overhældes med næsten kogende vand, giv lige vandet 30 sekunder efter kogning.

Blomster

Blomster er de mest delikate, og ofte er de fulde af æteriske olier som er flygtige – mens de trækker er det derfor ekstra vigtigt, at der er låg på beholderen. Blomster bør overhældes med 70-80 grader varmt vand. Jeg koger vandet og lader det køle i 5-10 min.

Forskellige plantedele i en blanding

Så hvad gør du hvis du har både hårde plantedele og mere skrøbelige dele i din te blanding? Den hurtige version er bare at hælde kogende vand over hele blandingen. Den lange version er at koge hårde plantedele og når det er kogt færdig hælde vandet hen over andre urtedele.

Opdeling, opbevaring og holdbarhed af tørrede urter

Jeg gemmer mine urter individuelt, i så store dele som muligt, i lufttætte beholdere, uden for direkte sollys. Dette er for at have så mange muligheder med urten som muligt og for at bevare urten potent så længe som muligt. Jo mere findelt en urt er, jo kortere levetid har den. En tørret urt kan bevares potent i 1 år.

Nogle gange laver jeg større te blandinger. Jeg laver aldrig kæmpe partier, men nok til en måned. Oftest er det sammen med min søn, fordi han elsker, når vi laver det sammen og syntes det er helt særligt med hans egen te-blanding. I sin tid startede det med at vi efterlignede yogi blandinger, han godt kunne li’ – i dag laver vi duft, smag og bland metoden.

Når jeg laver større blandinger, sørger jeg så vidt muligt for at alle plantedele har samme størrelse, alligevel vil nogle plantedele til tider være tungere og søge mod bunden af beholderen, og derfor kan det være en god idé at ryste eller røre din blanding, inden du bruger af den.

Trækketid og tilberedningsformer

Urter kan trække fra 5 min til 12 timer. Jo længere tid en urt trækker, jo flere bitterstoffer får du ud i brygget. Det er derfor væsentligt at overveje dine urters smags karakter og behov for trækketid, inden du blander det hele sammen.

Infusion

Klassisk er en infusion beskrevet som: en større mængde urt, trukket over længere tid. Det er et begreb som anvendes meget inden for naturmedicin, da man her går efter terapeutiske egenskaber i højere grad end smag. Men mange infusioner er ganske behagelige.

Infusioner trækker fra 30 min til 12 timer ved stuetemperatur. Du laver dem ved at tilsætte 10 g tørret urt, eller 20 g frisk urt til et 1 liters glas med låg. Kog vand og hæld lidt mere end en halv liter vand på – husk at lægge låg på glasset, så du holder på de æteriske olier.

Hvor længe de skal trække er en lærings- og smagssag. Jo mere aromatisk og bitter en urt er, jo kortere tid skal den trække. Til gengæld er milde urter som brændenælde og lindeblomster helt vidunderlige, når de har trukket i 12 timer.

Efter 12 timer er brygget koldt, du kan forsigtigt opvarme det, hvis det foretrækkes, men smag lige først. En infusion kan holde 24-48 timer. Hvis den skal bruges efter 24 timer, skal den på køl.

Afkog

Afkog betyder helt simpelt at man koger urterne. Man laver typisk afkog af hårde plantedele. Man koger dem næsten altid i omkring 15 min. En klassisk Chai er et afkog.

I tekanden

Her følger du anvisningerne som beskrevet under forskellige plantedele.  

Koldinfusioner

En tit overset måde at lav te på og om det er te, kan man måske diskutere? Put en håndfuld urter i en beholder med låg, hæld koldt vand over, lad det trække 30 min til 12 timer ved stuetemperatur eller i køleskab. Med meget aromatiske urter som mynte trækker smagen hurtigt over i vandet. En anden version er samme mængde urt og tids interval, men at stille glasset med låg på i solen. I vintermånederne kan dette være en dejlig måde at høste sollys på.

Bland dine egne urteteer        

Det er tid til at blande dine egne teer. Herunder kommer først en mere omstændig metode med mange parametre. Derefter den simple metode, hvor du vælger urter ud fra dine sanser og måske lader dig inspirere af den mere omstændige metode.  

Den omstændige

Når vi laver te blandinger, kan vi arbejde på flere tangenter. Jeg vælger oftest en urt for dens egenskab og tilsætter andre urter for at skabe en afrundet smag. Jeg holder også meget af teer med kun en urt og laver dem mere og mere, for virkelig at OPLEVE urten.

Inspiration til duftkategorier og urteformler

Friskt, citrusset, syrligt, jordet, blomstret, urtet, grønt, stærkt, dybt, sødt, træagtigt, blødt, aromatisk.

  1. Når du sammensætter, kan det være nyttigt at følge denne formel:
  2. Undersøg urten, hvilken duft og smag har den?
  3. Hvis du er i tvivl, kan det være godt at brygge en te alene med urten og undersøge det.
  4. Giv urten en eller to af kategorierne fra inspiration til duftkategorier – tilfør gerne dine egne.

Følgende kategorier hænger sammen:

  • jordet, urtet, grønt, dybt, træagtigt.
  • Friskt, citrusset, syrligt.
  • Blomstret, blødt, sødt.
  • Stærkt, aromatisk.

Sammensætning af kategorier

  • Jeg parer næste altid kategori 1 med en af de andre kategorier.
  • Eller 1 og 2 med 3 eller 4.
  • Men undersøg det og find ud af hvad der passer dig.

Udseende på urteblandingen

I mindre grad tillægger jeg udseendet på urteblandingen værdi, men kan godt finde på f.eks. at smide en håndfuld rosenblomster i for at bryde en monoton farve. Eller tænke over hvilken farve teen vil give. Nogle gange brygger jeg teer kun for at nyde farven.

Mængder

Du skal bruge omkring 2 tsk tørret urt pr kop til te brygning. Hvis du laver infusioner, følger du anvisningerne under disse. Hvis du anvender urter med begrænsninger på mængder, som f.eks. skovmærke, skal du altid følge anvisningerne!

Nu er det tid til at finde dine urter frem og undersøge dem!!

Herunder kommer et skema over 20 af vores urter, jeg har tilføjet en primær medicinsk egenskab eller to – resten skal du selv udfylde. Du har ikke travlt, det er en øvelse du kan gøre resten af livet, når du har tid og når du møder nye urter.

Urter – smage, dufte, farver og egenskaber

  • Nulre din urt inden brygning, hvordan dufter den?
  • Bryg en te med urten, hvordan dufter teen.
  • Hvordan smager teen?
  • Hvad er farven på teen?
UrtDuft (inden og efter brygning)Smag (inden og efter brygning)Farve på teenEgenskaber
BrændenældebladeBlodrensende,
Basedannende
BrændenælderodStyrker hjerte-kredsløb.
CikorierodBitter urt,
Støtter fordøjelse
Citrusskal – særligt appelsin er mums.Anti-inflamatorisk
DøvnældeLuftveje,
Smertefuld og uregelmæssig menstruation.
EneAntiseptisk, luftvejs behandlende.
Figenbladeblodsukker balancerende.
FyrnåleAntioxidant, antiseptisk.
GråbynkeBeroligende, fordøjelses fremmende.
HavtornebladeAntioxidant, anti-allergisk.
HindbærbladeAstringerende, carminativ.
HvidtjørnStøtter hjerte og kredsløb.
HybenMildt afførende, støtter immunforsvaret.
HyldeblomsterInfluenza og forkølelse.
HyldebærAntioxidant, hjertekredsløb.
KorsknapSlimløsende.
LindeblomstBeroligende, smørende.
MælkebøttebladeStøtter nyrerne, vanddrivende.
MælkebøtterodStøtter lever og fordøjelse.
RosenblomsterStyrker nervesystemet.
RødgrannåleStøtter immunforsvaret, rig på C-vitamin.
RøllikeMenstruations regulerende.
Skive kamilleOppustethed, ondt i maven.
SkvalderkålBeroligende, antireumatisk.
Vand-mynteOpkvikkende, styrkende.
VejbredLymferensende, slimhindestyrkende.
Vild gulerodAntiseptisk, styrkende.

Den simple te-blanding

Lad din indre heks flyde, duft, tag lidt af den ene og lidt af den anden. Bryg blandingen og smag på det, der er kommet ud af det. 

God fornøjelse med kreering og brygning at vilde teer

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin