Den syrlige opskriftbog
Herunder finder du grundviden om urter til syltning og fermentering samt remedier, råvare og renlighed. Opskrifterne finder du i e-bogen, som du kan se og hente via knappen herunder. Til sidst på siden finder du 2 videoer: en om en krautfermentering (hvor du kan tilsætte urter) og en om saltlagefermentering (hvor du kan fermentere kun urter)
Om at sylte og fermentere
Yes!! Langtidsholdbare urter som bidrager med det syrlige element til dine retter. Herunder finder du opskrifter på flere slags fermenteringer, inspiration til at bruge urter i fermenteringerne – som en del af en kraut eller alene. Du finder 2 sylteopskrifter og beskrivelse af hvordan du kan justere på sukkermængden. Og så skal der henkoges, sådan at du også kan spise urter til vinter! Der selvfølgelig et afsnit om kvalitet, remedier og hvilke urter du kan bruge hvornår. Til sidst er der en opskrift på at vildgære, ikke nogen dybdegående beskrivelse, da det kommer i sidste modul – det er bare vigtigt at du laver opskriften nu, da fremstilling af eddike er en af de længere processer. Men slet ikke kompliceret!
Urter til syltning og fermentering
Med basisurter menes dem, du kan bruge meget af i en blandet syltning eller fermentering. Du kan dog altid fermentere eller sylte en krydderurt alene og bruge den som smagsgiver i retter. Nogle urter står både angivet som basis- og krydderurter. Det er urter som har en kraftig, men ikke overdøvende smag. Alle kreationer er ment som en tilføjelse til en anden ret, og altså ikke som noget, der skal spises i store mængder.
Basisurter
Brændenælde, Cikorieblade, Døvnælde, Gederamsblade, Gråbynkeblade, Hvidmelet gåsefod (begrænset mængde), Lindeblade (unge), Løgkarseblade, stængler og rod (begrænset mængde, læs OBS), Mælkebøtteblade, Peberrodsblade og rod (mindre mængde), Ramsløgsblade, Rynket rose blomst, Rød tvetand, Røllikeblade, Vild løg, Salturt, Strandarve, Strandasters, Strandkarse, Strandsennep, Strandvejbred, Skvalderkål, Sødskærm, Vejbred.
Aromatiske urter
Blæretang, Ene, Gråbynkeblomster og frø, Hedelyng, Hyldeblomster, Korsknap, Langfrugtet klørtang, Lindeblomster, Løgkarseblade og stængler, Løgkarsefrø, Mælkebøtte, Peberrod blade og rod, Ramsløgsblade/blomster/frø, Røllikeblomst, Savtang, Skivekamille, Strand-Malurt (begrænset mængde), Vild løg, Skvalderkålsfrø, Sødskærm, Vandmynte, Vild-gulerod.
Jeg foretrækker at bruge tangen tørret i mine fermenteringer, da den, hvis den er frisk, udvikler en noget slimet konsistens, mens den tørret blot tilfører de lækreste smagsnoter.
Bær
På en måde er bær en kategori helt for sig selv – på den anden side kan de føjes til grønt fermenteringer og syltninger samt fermenteres og syltes alene med krydderurter – eller bare helt alene.
Blomsterknopper
Blomsterknopper af spiselige blomster kan både sukker/eddike syltes, saltsyltes a la kapers, fermenteres i en saltlage eller tilsættes blandings fermenteringer. Uanset hvilken måde du vælger, vil det tilføre noget unikt og smukt, samtidig med at visse blomsterknopper tilfører en særlig smag.
De 3 R’er – Remedier, råvarer og renlighed
Salt
Jeg bruger salt som er mindst muligt forarbejdet, ALTID, dvs. uden tilsat jod og antiklumpningsmiddel. Jeg går efter havsalt høstet tæt på Danmark, fra firmaer jeg stoler på. Som regel køber jeg Urtekrams atlanterhavssalt. Hvis du har tid og er eventyrlysten, kan du også syde salt selv – det er ikke kompliceret overhovedet, men tager tid.
Grøntsager
Altid økologiske grøntsager, groet i eller så tæt på Danmark som muligt.
Eddike
I dag bruger jeg mine egne eddiker og du vil lære at lave dine egne eddiker. Men indtil da, så køb gode økologiske eddiker, helst ikke pasteuriserede.
Sukker
Jeg køber økologisk dans/svensk sukker fra Dansukker. Det kan købes i store supermarkeder.
Glas
Til fermentering bruger jeg patentglas. Til syltninger og henkogninger bruger jeg glas med kliklåg, hvor der har været mad i. Man skal aldrig smide et godt glas ud! Hvis lågene bliver trætte, kan du købe separate låg flere steder på nettet. Ellers så bed dine venner, som ikke gemmer glas, om at gemme låg til dig.
Renlighed
Vær renlig, men ikke hysterisk! Vask dine ting i sæbe og skold dem, men vask aldrig noget i atamon, sprit eller lignende. Vi laver et kæmpe arbejde med bakterier, så det ville være ærgerligt at dræbe vores venner. Tag heller ikke handsker på, medmindre du arbejder med chili.
Fermentering
- Opskrifterne finder du i “Den syrlige opskriftbog” som du henter øverst på siden.