Vildgæring – Grundopskrift

Vildgæring – grundopskrift

  • Opskriften findes til at hente i e-bogen under fanebladet “Høst af efteråret overflod”

Dette er en grundopskrift, dvs. du kan i princippet lave noget som både ligner sodavand, vin, champagne og øl. Resultatet kommer an på, hvilke sukker du vælger, hvilke urter og hvornår du stopper gæringen.

Der er meget mere at sige om vildgæring og principperne bag. Det kommer i sidste modul – lige nu er det vigtigste ikke forståelsen, men derimod opskriften, så du lærer det og har et skønt produkt i sidste ende.

Ingredienser

  • Vand – 4 liter
  • Sukker – 500 g (farin-, hvid- eller rørsukker)
  • Urter – 200 til 400 g frisk (ca. halvt så meget hvis det er tørret urt)
  • Rosiner – 20 stk. (dette er dit vildgær element)
  • 4 liter bryggebeholder af glas, fødevaregodkendt plastik eller metal til brygning.
  • Klæde til at dække bryggebeholder

Fremgangsmåde

  1. Kreer din blanding af urter – du finder vejledning under denne fremgangsmåde.
  2. Rens urterne, hvis der er brug for det. (altid undtagen blomster)
  3. Kog en liter vand. Hvis du har valgt bær eller andre frugter til dit mix, skal de koges med her i ca. 20 -30 min.
  4. Frugter indeholder væske, denne væske gælder med i den totale volumen af væske. Behold sten i frugterne.
  5. Tilsæt aromatiske- og bitterurter til vandet 5 min inden det slukkes. Evt. mere vand.
  6. Sluk det kogende vand og opløs alt sukkeret i vandet.
  7. Rens bryggeglasset omhyggeligt med sæbe og skold det inden brug. Du må under ingen omstændigheder rense det med atamon eller lignende, da disse produkter dræber gæren.
  8. Basisurterne hakkes groft og fyldes i bryggeglas.
  9. Tilsæt massen med vand, sukker og andre urter til bryggeglasset.
  10. Fyld de resterende liter vand i bryggebeholderen, så det samlet bliver omkring 4 liter. Hvis du har købt en beholder til 4 liter, kan det være at væskemængden er lidt mindre end 4 liter, da urterne også fylder, det gør ikke noget. Du kan også sagtens dele brygget op i 2 beholdere, eller lave større eller mindre mængder.
  11. Rør rundt i brygget – du skal røre i brygget ca. en gang om dagen så længe der er urter i.
  12. Mærk på væsken – når den er faldet til stuetemperatur, kan du tilsætte rosiner.
  13. Det er vigtigt, at brygget kan ånde og at fluer ikke kan komme til væsken (de elsker surt og sødt). Derfor dækker jeg mine bryg med et klæde eller køkkenrulle og en elastik omkring.
  14. Efter 12-48 timer burde du kunne se dit bryg boble let. Det betyder at fermenteringen er gået i gang.
  15. HUSK at røre jævnligt i brygget, så længe der er urter i – så risikere du ikke mug.
  16. 2-3 dage efter fermenteringen er gået i gang, tager du urterne ud. Smag gerne på brygget her.
  17. Smag på brygget efter en uge – hvad synes du om smagen? Er den stadig for sød, så lad den brygge videre. Sådan smager du lidt hver dag. Når du er tilfreds med smagen, kommer du halvdelen af brygget på flasker og på køl.
  18. Brygget kommer på køl for at stoppe fermenteringsprocessen.
  19. Den anden halvdel af brygget skal blive i bryggebeholderen. Mere om det herunder.

Lad der være eddike

Helt simplificeret bliver lav procent alkohol, som ikke er behandlet for at stoppe gæringsprocessen, til eddike helt af sig selv. Jeg ved det – det er lidt vildt!! Så nu lader du blot den anden halvdel af brygget stå i bryggebeholderen, med klæde over. Smag og duft gerne brygget hen ad vejen, så du kan erfare, hvordan brygget langsomt bliver mere og mere syrligt.

Hvis du ikke drikker alkohol, kan du lade hele brygget blive til eddike.  

Urterne til vildgæring

Når du sammensætter din urteblanding, kan du vælge at gøre det helt simpelt med en eller to urter, eller mere komplekst med mange urter.

Hvad vil du have det til at minde om?

Fermenteringer, der minder om sodavand, bør være søde, milde og frugtagtige. Fermenteringer, der minder om vin eller champagne, børe være tør eller sødlig. Øl ligger gerne i den mere bitre ende. Men dette er jo bare sære regler, vi har opdigtet og bestemt ikke noget, du behøver at gå op i! Når jeg snakker om mængder af de forskellige urter i forhold til hinanden, er det i forhold til balancen i smagen af dit bryg.

Basisurt

Basisurter er milde og/eller søde urter, som du kan bruge meget af i dit bryg. Det er urter som:

blåbær, brombær, brændenælde, døvnælde, kirsebær, havtorneblade, havtornebær, hindbærbær, hyldeblomster, hyldebær, mirabelle blommer, rød tvetand, skive kamille, skvalderkål, slåen, vejbred.

Aromatiske urter

Det er de urter, som dufter kraftigt – ofte er de også bitre, så vær opmærksom på det. Dem skal du helst max bruge 100 g frisk af til 4 liter vand. Det er urter som:

Ene, gråbynkeblomster, gråbynkefrø, hedelyng, humle, korsknap, rynket rose, røllike, strand-malurt, sødskærm (kan bruges i større mængder), vandmynte, vild gulerodsblade, vild gulerodsrod, vild gulerodsfrø.

Bitterurter

Det er de urter, som er mere bitre end aromatiske, men ofte krydser de 2 kategorier hinanden, så her må du bruge dine organoleptiske egenskaber til at vurdere, hvor meget og hvor lidt du kan tilsætte. Som hovedregel kan du bruge mere af bitterurterne end af de aromatiske, men mindre end basisurterne. Bitterurterne er urter som:

Birkeblade, brombærblade, bøgeblade, cikorierod, cikorieblade, gederams, gråbynkeblade, mælkebøtteblade, mælkebøtterod.

Nu er det tid til at sammensætte din vildgærings blanding Du kan gøre det på flere måder – enten den meget planlagte måde eller du kan gå ud og finde en masse forskelligt, blande det sammen og se hvad der sker.

Nordiskurte Kundskab | Kursuslogin